dijous, 22 de maig del 2025
Las amistades peligrosas, una estrena brillant!
dimecres, 30 d’abril del 2025
'Ballant, ballant" s'actualitza amb els darrers 30 anys
Amb una actuació coral, amb dramatúrgia i direcció magistrals de Joan Peris, actors i actrius (ballarins i ballarines) defensen molt bé 100 anys d'història a través del ball. El vestuari, els canvis subtils en el decorat, les referències a través d'imatges o aparells i, especialment, la música i com interactuen socialment els personatges ens remou el record del que passava en la societat d'aleshores.
Amb molt poques paraules, però molta qualitat; amb algunes imatges i moltes emocions; amb un grapat de cançons i molt de bon humor; amb una direcció excel·lent a càrrec de Joan Peris (que ha comptat amb el suport d'alguns professionals i tècnics que ja participaren en l'anterior Ballant, ballant) s'ha recuperat l'ambient que propicià l'èxit de públic més gran de la CTM (Companyia de Teatre Micalet).
Coreografia: Amparo Fernández
Intèrprets: Carla Almeria, Juan Benavent, Aitor Caballer, Manuel Canchal, Xel Curiel, Sergio Ibáñez, Iris Juezas, Jordi López, Mireia López, Alexandru Marín, Carla Pasqual, Laura Sanchis, Érika Sanz, Miguel Seguí, Gille Zavala
Disseny d'escenografia: Josdep simon i Eduardo Díaz a partir del disseny de Manolo Zuriaga i Josep Simon
Producció executiva: Pilar Almeria
divendres, 28 de març del 2025
Win win
Per celebrar el DIA DEL TEATRE es representa Win win al Teatre Micalet de València amb la qualitat i l'encert del treball de La Negra Teatre, amb l'energia i saber fer de Mireia Pérez com a Carla i de Carlos Amador Aparicio com a Mario.
Es tracta d'una comèdia sobre aquells moments en que es barregen les relacions comercials amb les personals i afloren les dificultats de comunicació.
L'obra està centrada en la conversa entre la propietària d'un pis i el seu inquil·li, antic company de classe, en el moment de replantejar les condicions d'un nou contracte. Aquest plantejament dona lloc a la reflexió sobre l'habitatge (funcionament del mercat, l'oferta i la demanda, abusos de preus, incompliments de contractes...) per comprovar com la hipocresia entre les persones és un element molt recurrent en eixes situacions límit.
Amb la intel·ligència i el sentit de l'humor amb què Juli Disla acostuma a crear els seus personatges, el text planteja a l'espectador moments del conscient i del subconscient, entre el que es pensa i allò que es diu, entre la cortesia i la franquesa... i es fa emfasi en el contrast i la comicitat, fet que s'hi nota en escena gràcies al excel·lent treball de Mireia Pérez i de Carlos Amador.
Sovint l'equívoc es potencia en la comèdia; i la direcció de Carles Sanjaime, molt ben resolta, el potencia i resol senzillament perquè l'espectador entenga el codi entre el que es diu i el que es pensa a través d'un cert histrionisme que representa la ràbia, la hipocresia o la prudència de callar allò que cal, uns moments que ens remeten al pensament enfront de la correcció amb què s'esdevenen els diàlegs inicials i la cortesia aparent durant la conversa. Un treball que no és senzill perquè manté l'actriu i l'actor en dos codis que es bes canvien en qüestió de segons.
On s'hi arribarà? Quina de les dues facetes triomfarà al llarg de l'obra? Com acabarà la relació d'amistat? Quins trucs empraran per convéncer l'altra part? Quina estratègia i argumentació serà la més efectiva? La resposta a eixes qüestions i a d'altres, els detalls que fan atractiva la comèdia, requereix de la vostra presència com a espectadors. Carla i Mario, per tots els camins possibles, faran que res no us resulte indiferent ni avorrit.
Win win, diversió assegurada. No us la perdeu!
_____________________________
dijous, 6 de març del 2025
"Blanc i negre", un fart de riure's
Com els interessos creats poden acabar minimitzant la consciència dels creadors, dels polítics i, potser, dels espectadors
El dijous, 6 de març, Purna Teatre (Pau Blanco i Xavo Giménez) estrenà la divertida Blanc i negre (Una comèdia censurada) al Teatre Micalet de València. El títol "Blanc i Negre" podria ser una referència al cinema, a un entrepà de botifarra i llonganissa, a un granissat de café amb gelat de llet merengada, al to de la pell d'algunes persones, però potser va més enllà. Les paraules 'blanc' i 'negre' adquireixen sentit en el context en què les pronunciem (només heu de consultar el diccionari per veure la quantitat d'accepcions que tenen les respectives entrades) i és això el que interessa a Purna Teatre: explotar l'equívoc, el doble sentit de les paraules sota les quals es pot disfressar la censura. És amb aquest recurs i el domini de l'escenari que, Pau i Xavo, generen el bon humor que en aquesta comèdia domina.
El subtítol, "Una comèdia censurada", fa referència a la intenció de la companyia: "Fem humor blanc perquè el futur està molt negre". El lema ja ens adverteix de per on aniran els trets, ens indica com s'exerceix també la censura al País Valencià actual i com determinades situacions, conscientment o inconscient, ens porten a l'autocensura en la vida quotidiana i/o professional.
D'aquesta magnífica parella, que s'enten tan bé com ja hem vist en obres anteriors, no es pot esperar silenci; la paraula i el bon humor són l'instrument més propici de la seua crítica social i política!
En el text, unes paraules porten a d'altres a través d'un joc d'eufemismes i disfemismes, d'expressions, de frases ("un café negre" o "un café, negre") o tirallongues hilarants amb doble sentit, de jocs antitètics entre els exabruptes i el llenguatge políticament correcte..., uns elements amb què denuncien la censura, el puritanisme, la hipocresia, l'abús de correcció... per recordar-nos què es pot dir, què no es deu fer ni tocar, què és convenient, què ha deixat de ser pertinent a la manera de l'expressió "roba estesa" per indicar una inconveniència davant dels menuts; en aquest cas davant la societat.
Ahir, el domini de la paraula i de l'escenari de Xavo i Pau brillaren; el públic rigué les ocurrències d'un text interpretat amb intensitat i professionalitat per l'august i el clown en els esquetxs en que es representen arguments i personatges diferents.
La ironia, la sàtira i la paròdia estan ben presents en tot l'espectacle, carregat d'una crítica, com hem dit, amb referències a l'actualitat que genera en l'espectador rialles, mai no exemptes de reflexió.
El tema central, la censura social, religiosa, artística o creativa està present en les diferents escenes. Les prohibicions que s'imposen als ciutadans i l'autocensura, que tan bé funciona quan la por o els interessos personals intervenen, s'obri pas en la creació intel·lectual, confessió feta en públic o en privat quan es refereix a la seua pròpia obra i la seua difusió televisiva o als mitjans de comunicació.
Un fart de riu-re que no us podeu perdre!
SINOPSI
Són temps foscos per a la lírica. Purna teatre torna quan més es necessita. Quan torna la censura, Purna afila la baioneta per a treure els colors a aquests temps de puritanisme i correcció. Els colors per dir alguna cosa ja que parlem d’uns temps en Blanc i Negre. Pau Blanc i Xavo Negre, presenten la seua obra censurada, la seua darrera comèdia prohibida.
Viatgem als baixos fons de l’Oficina Nacional de Censura del Ministeri de Turisme i Propaganda. Dos homes grisos marquen en roig tot allò que el manual assenyala com a inadequat. La cultura és un fusell carregat i la heroica missió d’aquests dos rectes homes és la de revisar i corregir qualsevol indici de llibertinatge. D’aquesta obra no quedarà ni el títol.
FITXA ARTÍSTICA
Autor i director: Xavo Giménez.
Actors: Xavo Giménez i Pau Blanco.
Garantia de diversió!
dimecres, 5 de febrer del 2025
Hamlet canalla, un text excel·lent, una posada en escena minimalista i cuidada, una interpretació magistral
https://calidoscopivives.blogspot.com/2016/10/divendres-estrena-al-teatre-micalet.html
https://calidoscopivives.blogspot.com/search?q=Hamlet+canalla