divendres, 23 d’octubre del 2020

"Ingovernables" o quan la força de l'acció social esdevé art


Durant tot el cap de setmana es representarà al Teatre Micalet de València "Ingovernables", una obra que fa un recorregut pels diferents espais quotidians que conformen una de les problemàtiques més importants generades a partir de la crisi global de 2008: la lluita del capitalisme financer ferotge per usurpar espais que permetien un mínim confort a la ciutadania més desassistida pel poder. L'estat precari en que es converteixen barris i contrades és narrada a través dels ulls de les persones que pateixen i, també, dels qui obtenen, de forma voraç i agressiva, els beneficis sense importar-los ni el que diuen les constitucions ni les vides dels primers. 



L'espectacle "Ingovernables" ja es va veure representat a València abans de la pandèmia, entre d'altres llocs a la Sala Rambleta, espai que participa en la seua producció. Es tracta d'un teatre actiu on el moviment escènic pretén provocar en l'espectador una certa reflexió davant alguns esdeveniments que han passat i passen encara ben a prop nostre: la desfeta de l'Horta, la ZAL, l'especulació al barri del Carme, la Punta, Natzaret o el forn de Barraca... És per això que la presa de consciència acaba sent un element més de l'espectacle que convida el públic a esdevenir, si no ho ha fet ja abans, un element positiu davant dels problemes plantejats i no un pur espectador contemplatiu. 


Amb un text interessant, obra de Pepe Ruiz i Rafa Segura, una direcció molt encertada de Carla Chillida i les cançons i la música interpretades en directe i produïdes per Rafa Marí Peña, l'espectacle es presenta amb un suport audiovisual d'Anaïs Florín i David van der Hofstadt senzill però molt potent i una escenografia minimalista a la qual se li trau el màxim profit perquè facilita el moviment i la dansa per representar el flux de persones que perden el seu mitjà de vida, l'habitatge i la dignitat i no els en queda una altra que protestar contra el sistema en el millor dels casos.

Quan el "progrés" és l'excusa dels poderosos per a fer negoci a costa dels qui menys tenen, només podem prendre consciència. I Atirohecho ho aconsegueix amb la seua crítica també a l'esquerra valenciana que, en ocasions, es posa de costat davant dels problemes que hauria de resoldre des del govern. És per això que el grup dedica l'espectacle "a totes les veïnes que lluiten per defensar el territori i protegir l'habitatge".

A ben segur que hui i demà, al Teatre Micalet, aquest magnífic i enèrgic grup d'actors i actrius, músics i cantants, et faran gaudir de bon teatre i passar una estona entretinguda. La reflexió ja és cosa vostra! 



Ah, i si no has tingut ocasió de veure l'obra encara i se't presenta l'ocasió, no te la perdes! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.