dissabte, 24 de juny del 2023

Diversió i qualitat assegurades. L'EMT de Silla representa: 'Yvonne, PRINCESA de Borgonya' de Witold Gombrowicz

 




Durant els dos darrers caps de setmana de juny, l'Escola Municipal de Teatre de Silla ha representat "Yvonne, princesa de Borgonya", un text del novel·lista i dramaturg polonés Witold Gombrowicz


 *


De nou han tornat a sorprendre el públic en demostrar la seua professionalitat, i més, tractant-se d'amateurs que, any rere any (amb alguns canvis d'alumnat pertinent), mantenen molt alt el nivell d'interpretació. Ningú no diria ja que es tracta d'una mostra de fi de curs donat l'èxit de públic i la quantitat de premis aconseguits al llarg de més de trenta anys que l'Escola Municipal de Teatre de Silla porta arreplegant-ne pels seus muntatges. 


*

A més a més, en el procés de formació d'actors i actrius, l'EMT, cada any, incorpora un nou element, matèria d'un curs monogràfic abans de la preparació de l'obra. Enguany, la importància de la comèdia i el vodevil, amb cançons i música interpretada en directe, obliga actors i actrius també a preparar la veu per al cant. Per cert, veu excepcional la de Marina Cerdán que -estic convençut- ens proporcionarà moltes més sorpreses en la seua carrera professional.

Pel que fa a la música, cal també destacar la magnífica selecció que realitza Amparo Pedregal. Per a Yvonne, princesa de Borgonya, fragments musicals clàssics, que aporten a la representació un caràcter preciosista i fantasiós, que afegeix el sentit de refinament cortesà, màgic i renaixentista que adquireix la representació. 


*


L'encertat moviment d'actors és un altre dels aspectes cabdals de l'obra. Es produeix sovint en grups, organitzats per famílies: la família reial (rei, Dani Chanzá; reina, Carmen Aguado; príncep, Juan Antonio Navarro), el majordom (Robert Alberola), les assessores del rei (Geni Cerveró i Rosa Navarro), les assessores de la reina (Eva Romaguera i Bàrbara Pérez), les joves dames de la cort (Carmen Fernández, Ana Martínez, Estela Moreno, Carme Reig i Laura Segura) i els assessors/amics del príncep (Pau Cerdán, Josep Vicent Morales "Moro" i Javi Giner). 

Per tractar-se d'una representació coral, se'm fa difícil destacar la interpretació de cap personatge per damunt dels altres. Tots ells tenen certa dificultat per mantenir el gest, el to de la veu i l'energia corporal que exigeixen els seus diferents papers. I tots i totes ho aconsegueixen i fan molt creïbles els seus personatges cursis! 

Yvonne (Marina Cerdán) provoca el drama en actuar i sentir de manera distinta a la resta de la cort reial. Ella, pel seu aspecte, serà motiu de mofes i burla per part de la resta de persones que la veuen diferent i ho expressen amb qualificatius despectius: lletja, poc sociable, amb falta d'habilitats cortesanes... És el vers solt que molesta a tothom i en destapa la superficialitat i intrigues cortesanes i la mala fe que genera l'enveja i el menyspreu.

*


L'interessant treball d'il·luminació de Víctor Anton, completa la plasticitat d'un muntatge preciosista. A més, subtilment dona profunditat a l'escena i en destaca la gestualitat, divertida, histriònica i còmica, dels personatges. 

La riquesa en el disseny de vestuari per representar els cortesans i les cortesanes i un maquillatge de base blanca, amb uns llavis particulars i molt destacats, accentua eixe caràcter pedant, esnob, bufó i amanerat dels personatges que porten el drama personal d'Ivonne cap a la comèdia.


*


De l'extraordinària dramatúrgia i la direcció se n'han fet càrrec Amparo Pedregal i Ramón Moreno. Cal subratllar la professionalitat i art que imprimeixen als seus espectacles i, en especial, al moviment escènic, cosa gens fàcil si tenim en compte que, en un espai reduït -els dos camerinos i l'escenari del Teatre de la Plaça no són gens grans- intervenen 17 persones. En algun moment, com s'observa en les brillants fotografies de Vicent A. Jiménez, veureu que estan totes en escena forman t com un quadre.

*


Si encara no heu vist l'obra, aprofiteu la representació de hui, que serà la darrera. Segur que us diverteixen i passeu poc més d'una horeta en gran. 



P. S. En la representació del dia 24 de juny, aprofitant l'efemèride i que l'obra apel·la a la necessitat de diversitat i respecte entre les persones, el grup d'actors i actrius va lluir la bandera de l'orgull. 



* Fotografies de Vicente A. Jiménez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.