dissabte, 15 de setembre del 2018

Maria Teresa León

El Centro Dramático Nacional presenta aquests dies un nou espectacle, Una gran emoción política (Teatro Valle-Inclán, del 26 al 30 de setembre), i el capítol 8 de "Nuestro Teatro" dedicat a Maria Teresa León. 

Maria Teresa León és una intel·lectual valenta que als 26 anys trencà amb la seua vida acomodada per tornar, després del divorci, a Madrid. Allí coneixerà al qui serà la seua parella, el poeta i dramaturg Rafael Alberti. Aquesta reconeguda escriptora és una gran dona de teatre que, des de l'exili, deixa clar el seu entusiasme i estima quan, en les seues memòries, escriu:

“Si a algo estoy encadenada es al grupo que se llamó “Guerrillas del Teatro del Ejército del Centro”. Lo hicimos derivar de una gran compañía de teatro capaz de representar La destrucción de Numancia, de Cervantes, bajo un techo bombardeado del Madrid que se mordía los dedos de rabia”

Maria Teresa tenia aleshores més de seixanta anys i vivia en una casa del Trastevere on acudien joves que volien conéixer a la intel·lectual d'esquerres que havia contribuït, entre d'altres tasques, al trasllat dels quadres del Museu del Prado en col·laboració amb Josep Renau.

La guerra no va ser motiu suficient perquè deixara de projectar la seua emoció pel teatre, ni que fora "sota les bombes". L'autora de Memoria de la melancolía, esdevingué una gran intel·lectual de sòlida formació, a més de novel·lista, contista i dramaturga innovadora. Va ser una dona compromesa amb el seu temps i el seu país que adquirí una gran consciència cívica i impulsà el teatre del Madrid republicà.






Si voleu consultar els capítols anteriors de Nuestro Teatro, cliqueu en el nom de l'autor:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.