dijous, 19 d’octubre del 2023

'Eclipsi total', l'excel·lència de la senzillesa


Eclipsi total és teatre fet amb molta versemblança, sensibilitat i estima; representat per dos grans actors, Jesús Muñoz i Àlex Cantó, que entreguen l'ànima a cadascun dels personatges (familiars i amistats literaturitzats), tan presents en les seues vides com absents arriben a estar en algun moment a la taula del banquet.

Pont Flotant, representarà l'obra fins al diumenge 22 d'octubre al Teatre Micalet de València. Hui l'estrena ha aconseguit un ple de públic que s'ha emocionat i ha reconegut el gran treball fet sobre un tema tabú, el de la mort, tractat de manera respectuosa, natural i plana; amb humor i sense caure en sentimentalismes.




No és d'estranyar que des del 2021, data de l'estrena, s'haja reconegut la professionalitat de Pont Flotant i la genialitat de l'obra, amb el reconeixement de nombrosos guardons. Eclipsi total són ganes de viure; són les emocions que es desprenen de l'afecte (reunions familiars), el desig de gaudir la quotidianitat i la pròpia vida amb alegria, el relleu generacional.  Eclipsi total és poesia feta imatge i paraula; és estima i tendresa, és el reconeixement de l'amistat i la família; és saber valorar els records de les persones que els generen. I també és la confirmació que som una mota de pols en un univers grandiós i un planeta del qual es fa un repàs superficial de la seua edat i circumstàncies. I mentre roda la Terra, els humans ocupen l'espai i el temps que els toca viure.



Eclipsi total és saber tractar amb delicadesa el tema de la pèrdua de les persones estimades; és fer fàcil i amable tot allò que resulta tan difícil de pair; és tractar temes universals des de la quotidianitat d'uns personatges amb què els espectadors es poden reconèixer, és parlar del pas del temps i de la mort amb un tacte excepcional.



A més del treball extraordinari dels actors, que es desdoblen en múltiples personatges, l'obra avança amb una aparent senzillesa gràcies també al treball ben fet pels tècnics i especialistes de vestuari, decorat, il·luminació, projecció i so. El seu treball està ben present, per exemple, a través d'elements com el funcionament de la maquinària que trasllada a l'espectador la sensació del moviment de rotació de la Terra mitjançant una plataforma que gira; o en el taüt de roba que simula el soterrar dels personatges; o en els arbres/globus/planetes que creen la idea d'un dinar a l'aire lliure; o a través de la paraula que passa de la boca dels actors a les parets o deixa el ressò que queda a l'ambient, com fa l'eco, just un breu espai de temps després de pronunciar-les. I, també, en la bellesa amb què es reprodueix l'eclipsi a través de la il·luminació, metàfora de la vida que 's'eclipsa' un bon dia i deixa petjada (com l'ombra) en les persones que ens perduren. Tot contribueix al gran espectacle que és Eclipsi total.

Intenteu aconseguir entrada per alguna de les tres funcions restants d'Eclipsi total, eixireu del teatre amb la satisfacció d'haver passat més d'una hora amb un somriure quasi permanent.

SINOPSI

Partint de l'anàlisi del temps planetari i d'algunes circumstàncies i esdeveniments especials sobre la creació de l'Univers i del planeta Terra en concret, Pont Flotant se centra en alguns aspectes interessants sobre com afrontem els humans la vida, tot sabent que té un final, una data de caducitat; fet tan segur i molt més breu que el de la fi del planeta on vivim.

FITXA TÈCNICA

Creació: Pont Flotant (Àlex Cantó, Joan Collado, Jesús Muñoz i Pau Pons) 
Interpretació: Àlex Cantó i Jesús Muñoz 
Disseny d’il·luminació: Marc Gonzalo (AII) 
Disseny sonor: Adolfo García 
Espai escènic i vestuari: Pont Flotant 
Assessor artístic: Fermín Jiménez 
Realització d’escenografia: Los Reyes del Mambo 
Disseny gràfic: Joan Collado 
Maquinària i regidoria: Yolanda García i Santi Montón 
Tècnics en gira: Juan Serra, Javi Vega i Josep Ferrer 
Coordinació tècnica: Juan Serra 
Fotografia: Nerea Coll 
Vídeo promocional: Nacho Carrascosa 
Distribució: Fiona Maxence, Inma Expósito i Rafa Jordán. Pro21 Cultural. 
Una producció de Pont Flotant i Rambleta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.