divendres, 11 d’octubre del 2024

'Perifèria Otel·lo' de Josep Pere Peyró

Ahir es presentà al Teatre Micalet de València l'obra Perifèria Otel·lo on Josep Pere Peyró se centra en la feina de l'actor i les dificultats que troba per poder fer una producció i acabar malvivint del seu treball. L'obra forma part de la trilogia que li dedica a Shakespeare. Podeu ampliar informació sobre l'obra anterior  Set maneres de ser Hamlet, que representà al Micalet la temporada passada.

Josep Pere Payró aprofita l'Otel·lo de Shakespeare per crear la seua pròpia obra sobre el cost d'un muntatge ben fet i de les peripèdies que caldria fer per portar-lo a escena. Aquesta escusa li permetrà, com a actor/director/productor, demanar consell per revisar el muntatge i parar-se en aquells aspectes més adients ajustats al possible pressupost amb què compta per fer un musical. 

L'autor aprofita la reflexió per reivindicar als personatges secundaris, que cobren poc o no-res. Contar la història a través dels personatges secundaris també li permet reivindicar elements que no estan al text o que són extemporanis , generats sovint per la mentida, la gelosia o l'enveja; és el cas, per exemple, del personatge de Desdèmona sintetitzat en el maltracte rebut per part d'Otel·lo: "Otel·lo troba Desdèmona, Otel.lo creu perdre Desdèmona, Otel.lo no mata Desdèmona, “perquè no en volem cap més de morta. Prou de violència masclista!”




Josep Pere Peyró va teixit una trama carragada d'històries i anècdotes que van des del currículum ficció a l'autoreflexió sobre el teatre i l'obra Otel·lo, de la qual ben sovint s'allunya defugint el drama i generant la comèdia amb anècdotes tan divertides com la de la cerimània d'inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona. 

Teniu tres ocasions més per gaudir i riure amb aquest còmic que experimenta, juga amb el públic de tu a tu i provoca des del seu domini gran de les taules. En aquesta ocasió, la història es conta a través de les cançons que dedica als personatges d'Otel·lo, el moro de Venècia

Molt encertada, i en la línia de l'anterior acostament particular a Shakespeare, aquesta segona part.

Estarà en escena fins al diumenge, 13 d'octubre.