dilluns, 4 de febrer del 2019

'La classe' per la Companyia El Somni Produccions

Hui dijous 7 de febrer, a les 20,30 h., s'ha estrenat al Teatre Micalet de València La classe, amb la garantia del bon treball de la Companyia El Somni Produccions. La dramatúrgia meritòria de Sergio Baos i l'encertada direcció, escenografia senzilla però pràctica, il·luminació subtil i un espai sonor molt interessant a càrrec de Joan M. Albinyana permeten que els dos actors,  Rodo Gener i Pedro Mas,  excel·lisquen en la seua interpretació amb multiplicitat de matisos.


Completen la fitxa tècnica:
- Disseny de vestuari: Marga López
- Ajudant de direcció: Sergio Baos
- Producció: Marga López

La classe és una obra amb una estructura perfectament encaixada, una mena de combat per la superació entre dos amics, unes vegades al voltant del ring (les escenes escolars on el combat es queda en l'anecdotari dels estudiants i els desitjos sexuals dels adolescents) i altres en el centre del quadrilàter (les escenes de presó i d'hospital). Un curs en deu lliçons sobre el subjecte gramatical i, especialment, sobre l'individu com a subjecte social, l'amistat i la solidaritat. Sergio Baos va construint un relat que, com les lliçons d'un llibre va complicant la informació en un in crescendo sobre les emocions i vivències de múltiples arestes i capes diferents que es van construint sobre els enganys o mentides ben dites i que l'espectador ha d'interpretar en clau de trampa que enriqueix la trama.

En el combat dos grans actors traspuen veritat en cada registre, en cada escena, en cada mirada, tant quan criden com quan riuen, tant quan s'enfronten com quan es mostren sincerament com són. Tots dos donen cos a Ramon i Lluís, dos amics que passen la major part de la vida junts des de la infància. Han anat a la mateixa classe des de xiquets, han compartit els millors anys de la seua adolescència, han crescut en vides paral·leles. Però les línies paral·leles se separen quan Ramon entra a la presó. Lluís serà el seu advocat i confessor durant els anys de condemna. La torna s'esdevindrà quan Lluís, ja malalt, reba de Ramon l'ajuda i companyia que necessita. 

La classe és una història, dura i delicada segons quins moments, que ens planteja un viatge a través de la vida dels protagonistes. El seu exemple ens mostra que la vida es pot complicar per a qualsevol quan menys s'ho proposa, que l’atzar condiciona el que són i viuen les persones i que les circumstàncies (classe social, formació, decisions, valors apresos o personalitat) es van construint a poc a poc. 

Aquesta obra que parla de l'amistat entre dos homes, dels secrets que els envolten, de la maduresa personal, de les decisions que s'han de prendre a mesura que es creix i com aquestes decisions van conformant les vides de cadascú. Per això només, ja val la pena acostar-se durant el cap de setmana al Teatre Micalet i regalar-se hora i mitja d'entreteniment que promet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.