dijous, 10 de febrer de 2022

'Yonkis del dinero' de Pot de Plom. Xavi Castillo en plena forma!

 Des del 9 al 27 de febrer Pot de plom representa al Teatre Micalet de València la seua última producció, ‘Yonquis del dinero’, versió molt lliure basada en el llibre del periodista Sergi Castillo Prats. 

En aquesta ocasió, Xavi Castillo repassa de nou, amb bon humor, la sorna i sàtira que li són habituals i un bon grapat de fotografies de personatges implicats en trames corruptes des del poder, els anys d'una política nefasta que esquilava les arques públiques i el territori valencià. Els temes que tracta són molt seriosos, però Xavi Castillo és capaç d'arrancar-nos un somriure amb les seues disfresses i paròdies mentre en fa la crítica de la gestió d'uns personatges que només buscaren el benefici personal.

Pot de plom i Yonkis del dinero són molt més que pur entreteniment. L'espectacle fa un repàs dels darrers 30 anys de la companyia i sintetitza un part de la història més negra de la política valenciana, que hem conegut gràcies al treball de periodistes que investigaven i informaven els lectors de forma objectiva, malgrat que es tractava de polítics amb molt de poder. I Xavi Castillo, al llarg dels 30 anys que ara celebra, s'ha fet ressò en gran part de les seus obres de l'actualitat i ha mostrat eixes notícies de premsa, que ara i adés provocaven tanta ràbia i indignació en el lector, des de la vessant més còmica i digerible.

 


L'objectiu de X. Castillo és passar revista a 10 dels personatges que jugaren un paper important en la corrupció sistèmica esmentada abans. Però l'àlbum fotogràfic, que té preparat per a cadascun dels casos, és tan gran que, com ell comentava, necessitaria una obra per a cadascun d'ells. Pot de plom, amb aquest muntatge, té entre mans més d'un espectacle on esplaiar-se. Deu personatges, un per capítol de Yonkis del dinero, donen per a molt!

Anit s'esplaià principalment en els quatre primers "yonkis". Per poder veure amb detall el total restant (l'extensa documentació que li dona el llibre i el seu guió) caldria assistir dos o tres vegades durant aquestes setmanes de febrer al Teatre Micalet. N'estic segur que moltes persones hi repetirien i participarien en la tria abans de començar la funció. Es podria fer una selecció aleatòria dels personatges a representar per l'actor: una mà innocent que trau de la peixera el cromo del "yonki" (recordeu, per exemple, l'espectacle Imprevis de L'om teatre) o la ruleta russa (a l'estil de El Show de Joan Monleón) amb les fotos dels personatges que haurien de coure a foc lent en presó. Amb tres per funció i, si dona temps, un bis com els de la Caballé, de cine.
Amb una senzilla i efectista escenografia i una selecció musical molt interessant, Xavi remata la història de cada personatge amb una cançó i recupera algunes de les paròdies més divertides que li hem vist fer en espectacles anteriors.

 
  


Els seus incondicionals, n'estic segur que en gaudireu del muntatge, de les improvisacions i de la complicitat (a mode de confidències o confiances) que manifesta amb el públic. Els qui encara no ho sou, atreviu-vos a passar dues hores d'entreteniment amb aquest crac de l'escenari. Ara, aneu en compte amb els comentaris, que l'actor té molt bona oïda!

No us el perdeu, després dels 30 anys, Xavi Castillo continua en plena forma!


NOTA.- Em consta que, a partir del segon dia, els deu "yonkis dels diners" que tenia en cartera passaren a diari per l'escenari. 

COMENTARIS SOBRE L'OBRA: culturplaza

 HORARIS
- de dimecres a divendres: 20h 
- dissabtes i diumenges: 19h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.