dissabte, 23 d’abril del 2022

'El tocadiscos de Joan Fuster', magnífic homenatge a Fuster i a la cançó

Aquesta vesprada El tocadiscos de Joan Fuster tornarà a girar al Teatre Principal de València per homenatjar l'assagista de Sueca en el centenari del seu naixement. L'obra és també un homenatge a la Nova Cançó que tant va significar per a la recuperació del català en una època tan ofegadora com la dictadura franquista. 

Ahir, l'estrena a València comptà amb un públic molt entregat que va aplaudir cada cançó, considerada com un himne per als qui ja tenim una certa edat. Les cançons, molt ben seleccionades, caracteritzen una època, tot un procés històric del segle passat que ara sembla reviscolar a través de la cançó d'autor. Es tracta d'una obra, amb música en rigorós directe, que compta amb la participació del mateix Pau Alabajos i les col·laboracions extraordinàries de Mireia Vives, Feliu Ventura i Sandra Monfort


FOTO: En la fotografia Alfred Picó, que fa el personatge de Joan Fuster, 
i Lara Salvador, que fa el paper de la periodista que l'entrevista. 
Les fotos d'aquesta entrada han sigut extretes del twitter de Pau Alabajos

El text de Pau Alabajos ha esdevingut un espectacle teatral interessant des de diverses vessants: la teatral, la musical i la literària, a través de la recuperació de la paraula de Joan Fuster centrada en les opinions que en tenia el suecà sobre la música. La imatge i l'actuació brillant d'Alfred Picó en té molt a veure amb la credibilitat que se li donen a les paraules del propi Fuster, extretes a partir de les seues múltiples publicacions. Tota una selecció de textos fusterians molt ben cohesionats que permet fer-se una idea del pensament de l'autor respecte a la música i recordar la importància que tingué el moviment cultural de la Nova Cançó. 

A partir d'aquest element es construeix tot el trencaclosques sobre l'evolució posterior de la Nova Cançó. Pensaments, reflexions, aforismes i dissertacions serveixen com a base per a una entrevista fictícia que es converteix en conversa o tertúlia, una de les tantes que, a  la casa de Fuster a Sueca, degueren donar-se. La interpretació desenfadada (molt ben resolta per l'actriu Lara Salvador) de la jove periodista amb qui dialoga Fuster sobre el paper que van jugar els Setze Jutges en la lluita antifranquista, sobre la importància de la Nova Cançó durant la transició democràtica i sobre altres qüestions socials, polítiques i culturals que afecten la nostra història recent, arredoneix el cercle dels homenatges que inclou l'obra El tocadiscos de Joan Fuster



FOTO: d'esquerra a dreta, Pau Alabajos, Sandra Monfort, Mireia Vives i Feliu Ventura.

Les cançons de Raimon, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Al Tall o Pi de la Serra, al·ludides durant l'entrevista, conformen la banda sonora de l'espectacle.
 

 


Pau Alabajos, autor del text, representa en l'obra el paper del fotògraf de la revista; també interpreta la major part de les cançons i s'ha encarregat de la direcció musical de l'espectacle. Tot un encert de Barnasants produir l'obra i portar als escenaris el text i les versions de Pau Alabajos, Mireia Vives, Feliu Ventura i Sandra Monfort.


FITXA TÈCNICA

ACTORS: Alfred Picó i Lara Salvador 
MÚSICS: Laura Navarro, Enrique Jerónimo "Gus", Adriana Sena, David Barberà i Anaís Bueno 
VEUS: Feliu Ventura, Mireia Vives, Sandra Monfort i Pau Alabajos 
DIRECCIÓ ESCÈNICA: Gabriel Ochoa 
DIRECCIÓ MUSICAL I TEXT TEATRAL: Pau Alabajos 
ESCENOGRAFIA I DISSENY DE LLUMS: Los Reyes del Mambo 
SONORITZACIÓ: Produccions Metrònom 
VESTUARI: Maria Almudever 
GRAFISMES I CARTELLERIA: Cesc Roca 
FOTOGRAFIA I AUDIOVISUALS: Xepo WS 
PRODUCCIÓ EXECUTIVA: Barnasants Cançó d'Autor 
DURACIÓ: 90’

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.