dimecres, 23 d’octubre del 2019

La responsabilitat de la llibertat o 'El Moviment'

Ahir es va estrenar, al Teatre Micalet de València, El moviment, un espectacle interessant basat en un text ben tramat de Manolo Molins que ens recorda l'experiment descrit en la novel·la L'onada de Morthon Rue (Die Welle, que s'estrenà en cinema com La ola, 2008). L'espectacle parteix de la projecció d'un audiovisual amb el qual el professor d'Història pretén que els alumnes de la seua tutoria reflexionen sobre l'autoritarisme i la fragilitat de la llibertat. És a partir de les preguntes dels propis alumnes que es qüestiona de quina manera els pot ajudar a entendre millor allò que pretenia que descobriren amb aquell documental.


L'experiment ens permet observar l'excel·lent treball de direcció de Joan Peris, que compta amb l'ajuda de Pilar Almeria i  amb el treball reeixit del veterà Ximo Solano i dels sis actors novells que interpreten de forma encertada el rol d'alumnes que els han assignat: Paula Albert, Helena de Luis Sapiña, Mateo Medina, Sergio Novella, Edu Rodríguez i Cristina San Martín.

Ximo Solano ens demostra, una vegada més, la seua vàlua sobre l'escenari amb la creació d'un entusiasta professor que actua ingènuament quan proposa, amb bones intencions, l'experiment amb què intenta augmentar l'autoestima del grup i desenvolupar la seua capacitat crítica davant els totalitarismes que s'observen en la nostra societat i que alguns partits polítics promouen evocant propostes que recorden més a l'antic règim dictatorial que al que la societat del segle XXI necessita.


La proposta del professor, en principi, entusiasma la major part dels alumnes que deixen de ser com són per convertir-se en instruments robotitzats del propi sistema. És interessant veure com, a manera de joc en principi, cada alumne va canviant la seua actitud i abandonant part de la personalitat per uniformitzar-se en la massa generada pel nou ideari. Cadascun dels actors i actrius que representen l'alumnat tenen el seu moment de glòria que ens permet intuir el planter de professionals joves que ja pugen fort en l'escena valenciana.

Crec que la qualitat de l'espectacle es mereix l'atenció del professorat i l'alumnat dels centres educatius que, en les sessions per a escolars, podran gaudir d'una proposta atractiva que ens convida, entre d'altres temes, a la reflexió sobre la manipulació, el poder, la llibertat d'elecció, la disciplina, el sentiment de comunitat, la relació pares-fills o el paper del moviment feminista.

No us la perdeu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.