dimarts, 20 de setembre del 2022

Paraules en carn viva, magnífica selecció de textos

Un nou homenatge a Joan Fuster, en el centenari del seu naixement, a través d'un recital al teatre. Paraules en carn viva és un espectacle d'una hora que ha estat representat en diverses ocasions, amb una selecció de textos semblant i, hui, amb les veus d'actors i actriu diferents.

La representació que ha tingut lloc al Teatre Micalet de València ha permés a l'espectador fer-se una composició del retrat parcial de l'escriptor a través dels poemes, aforismes i textos del propi Fuster. L'encertada selecció de textos i la dramatúrgia de l'espectacle feta per Manuel Molins així ho permet.

A més a més, Enric Majó, el propi Molins i Rosana Pastor posen veu a la paraula de l'intel·lectual suecà i reciten, planerament o dramàtica, uns textos (extraordinari final a càrrec d'Enric Majó amb l'«Elegia a Rabelais» *) que ens acosten el pensament més íntim de l'autor, reflexions personals i la seua anàlisi del món, lúcida i moderna per a l'època. 

L'extraordinària dicció i dramatització d'aforismes, narracions i poemes ens acosten breument a un Joan Fuster polièdric i a la seua obra, extensa i intensa, que ens parla d'ell mateix i dels molts i variats temes que li interessaren i l'ocuparen. Fuster, sovint, mantingué una mirada apassionada, àcida, mordaç i desinhibida que completa la idea d'ell mateix i de la identitat col·lectiva dels valencians, fet que també està present a través de l'elegant i aparentment senzill (centrant-se en l'homenatjat i el contingut de la seua obra sense buscar el lluïment personal) treball actoral de Paraules en carn viva

La música, que acompanya les veus, està interpretada per Arcadi Valiente.



 
La representació tindrà lloc fins al proper dissabte, dia 24 de setembre. Una bona ocasió per seguir celebrant l'Any Fuster fusterianament, com diria l'amic Isidre Crespo! 

_____________________________

* L’obra poètica de Joan Fuster completa els llibres publicats amb altres poemes solts que publicà, per encàrrec, en llibres col·lectius i en premsa, però l'«Elegia a Rabelais» amb què es tanca l'espectacle la podeu trobar al seu Diari 1952-1960. Per cert, Salvador Ortells i Miralles, director de l'Espai Fuster a Sueca, té publicada una tesi La poesia de Joan Fuster on dedica un apartat al poema esmentat a partir de la pàgina 345.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.